Η καλή μόνωση θορύβου της οροφής στο διαμέρισμα βοηθά στην πλήρη απαλλαγή από τον ενοχλητικό θόρυβο από τους γείτονες στον επάνω όροφο. Για αυτό, είναι σημαντικό να επιλέξετε σωστά τη μέθοδο εγκατάστασης και το ηχομονωτικό υλικό. Στο άρθρο, θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων υλικών και θα δείξουμε επίσης ένα βήμα προς βήμα σχέδιο για την εφαρμογή ηχομόνωσης πλαισίου και χωρίς πλαίσιο.
Τύποι δομών
Η επιλογή μιας μεθόδου για ηχομόνωση οροφών σε ένα διαμέρισμα εξαρτάται όχι μόνο από το πάχος των δαπέδων στο σπίτι, αλλά και από το ύψος και άλλα χαρακτηριστικά της οροφής. Διάκριση μεταξύ πλαισίου και μεθόδου χωρίς πλαίσιο.
Wireframe
Το πάχος της δομής φτάνει τουλάχιστον τα 7-10 εκ. Ένα πλαίσιο από μεταλλικά προφίλ είναι προσαρτημένο στην οροφή με τη βοήθεια αναρτήσεων, λιγότερο συχνά εκτελείται ξύλινη επένδυση οροφής. Μεταξύ των στοιχείων του πλαισίου τοποθετούνται ηχομονωτικά και ηχοαπορροφητικά υλικά. Η δομή είναι επικαλυμμένη με γυψοσανίδα.
Τα κύρια πλεονεκτήματα της ηχομόνωσης πλαισίου:
- Λόγω της ανάρτησης των κραδασμών, ο σχεδιασμός βοηθά στην προστασία των κατοίκων όχι μόνο από τον αέρα (συνομιλίες, μουσική), αλλά και από ένα σημαντικό μέρος των θορύβων πρόσκρουσης από πάνω (χτύπημα, πτώση αντικειμένων).
- Σας επιτρέπει να συνδυάσετε διάφορους τύπους μονωτικών υλικών διαφορετικού πάχους και πυκνότητας. Αυτό παρέχει την υψηλότερη προστασία από θόρυβο.
- Στα προφίλ πλαισίου, η ηλεκτρική καλωδίωση τοποθετείται εύκολα.
Χρησιμοποιείται η τεχνολογία πλαισίου:
- σε σπίτια με ύψος οροφής τουλάχιστον 2,7 μέτρα.
- με σημαντικές διαφορές ύψους μεταξύ των πλακών δαπέδου.
- κατά την εγκατάσταση ψευδοροφής ή οροφής πολλαπλών επιπέδων.
Ωστόσο, αυτός ο τύπος προστασίας από θόρυβο δεν είναι κατάλληλος για εγκατάσταση σε σπίτια με εξασθενημένες, γκρεμισμένες οροφές, καθώς και σε διαμερίσματα με χαμηλή οροφή..
Χωρίς πλαίσιο
Ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται, το πάχος της ηχομόνωσης μπορεί να είναι μεταξύ 15 mm και 85 mm. Η ηχομόνωση προσαρτάται απευθείας στην επιφάνεια της οροφής χρησιμοποιώντας πείρους δίσκου και κόλλα. Πάνω από αυτό, μπορεί να τοποθετηθεί γυψοσανίδα ή τεντωμένη οροφή.
Τα πλεονεκτήματα της ηχομόνωσης χωρίς πλαίσιο περιλαμβάνουν:
- ένα λεπτό στρώμα μόνωσης θορύβου.
- ικανότητα εξάλειψης "εφέ τυμπάνου", η οποία εμφανίζεται κατά την εγκατάσταση τεντωμένης οροφής.
Η ηχομόνωση χωρίς πλαίσιο είναι κατάλληλη για:
- για διαμερίσματα με χαμηλή οροφή.
- για εγκατάσταση σε εξασθενημένες πλάκες ενδοδαπέδια που δεν είναι σε θέση να αντέξουν το βάρος της δομής του πλαισίου (υπό την προϋπόθεση της προκαταρκτικής προετοιμασίας και της ενίσχυσης του δαπέδου).
Ένας περιορισμός για την ηχομόνωση χωρίς πλαίσιο της οροφής σε ένα διαμέρισμα είναι η σημαντική ανομοιομορφία στην οροφή – θα επηρεάσουν την εγκατάσταση σκληρών πλακών. Σε αυτή την περίπτωση, η επιφάνεια πρέπει να ισοπεδωθεί. Τα υλικά και οι μεμβράνες μαλακού ρολού εξαρτώνται λιγότερο από τις διαφορές ύψους. Μπορούν να επαναλάβουν τη γεωμετρία της επικάλυψης ενδιάμεσου δαπέδου και το γενικό επίπεδο επίπεδο της οροφής θα ρυθμιστεί από τον τεντωμένο καμβά.
Το κύριο μειονέκτημα των λεπτότερων δομών χωρίς πλαίσιο από 15 έως 30 mm είναι η χαμηλή ικανότητα συγκράτησης του θορύβου πρόσκρουσης. Αυτό απαιτεί ένα ινώδες υλικό απορρόφησης ήχου με πάχος τουλάχιστον 40 mm..
Τι υλικά χρησιμοποιούνται?
Τα δομικά υλικά για μόνωση θορύβου μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριους τύπους:
- Ηχοαπορρόφηση – μειώνουν τους ηχητικούς κραδασμούς στη δομή τους, χωρίς να τους αφήνουν έξω. Τις περισσότερες φορές, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους, πρόκειται για ινώδεις ημι-μαλακές βάσεις.
- Ηχομόνωση – αντανακλά το ηχητικό κύμα και το ανακατευθύνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έχουν πυκνή επιφάνεια και μεγάλη μάζα.
Ένας συνδυασμός και των δύο τύπων, όπου το εξωτερικό είναι ένα ηχομονωτικό στερεό στοιχείο και δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα όταν καθυστερείτε τον θόρυβο από τους γείτονες στον επάνω όροφο.
Ορυκτό ή πέτρινο μαλλί
Το πιο δημοφιλές φθηνό υλικό για ηχομόνωση της οροφής, διατίθεται με τη μορφή πλακών διαφόρων μεγεθών. Πάχος ακουστικού μαλλιού – από 27 mm. Αποτελείται από τυχαία διατεταγμένες λεπτές ίνες και εσωτερικά κύτταρα αέρα..
Είναι ένας εξαιρετικός απορροφητής ήχου για ήχους στον αέρα και σε κρούση. Οι ακουστικές σανίδες από ορυκτοβάμβακα χρησιμοποιούνται ενεργά σε συστήματα πλαισίων σε συνδυασμό με φύλλα γυψοσανίδας και γυψοσανίδας. Σε αυτά χωρίς πλαίσιο, είναι προσαρτημένα απευθείας στην οροφή χρησιμοποιώντας πείρους δίσκου ("μύκητες").
Πάνελ σάντουιτς ZIPS (και τα ανάλογα τους)
Θεωρούνται μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις ως προς την αναλογία πάχους / αποτελέσματος. Όταν εγκατασταθούν σωστά, μπορούν να μειώσουν το θόρυβο έως και 80%. Αποτελούνται από ένα πυκνό φύλλο ινών γύψου, σε συνδυασμό με ένα χαλαρό πορώδες υαλοβάμβακα. Ελάχιστο πάχος σάντουιτς από 40 mm.
Τα πάνελ έχουν σχεδιαστεί για ηχομόνωση χωρίς πλαίσιο της οροφής και είναι προσαρτημένα απευθείας σε τσιμεντένια πατώματα. Λόγω της παρουσίας εύκαμπτων απομονωτών στήριξης-κραδασμών στον πίνακα ZIPS, ο βαθμός ηχομόνωσης αυξάνεται. Η πλάκα ZIPS-Z4 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανώμαλες οροφές με πτώσεις έως 50 mm χωρίς προηγούμενη ισοπέδωση της επιφάνειας.
Fibreboard Sonoplat
Τα βαριά πάνελ σχηματίζουν ένα άκαμπτο πλαίσιο, μέσα στο οποίο σχηματίζονται κηρήθρες με ψιλή χαλαζιακή άμμο. Το πληρωτικό απορροφά το θόρυβο και η σκληρή επιφάνεια έχει ηχομονωτικές ιδιότητες.
Σας επιτρέπει να καταπολεμήσετε τους κραδασμούς και τον θόρυβο στον αέρα. Κατάλληλο για οποιαδήποτε ηχομονωτικά συστήματα οροφής. Κατά την εγκατάσταση, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το σημαντικό βάρος της πλάκας..
Αλουμινοπυριτικές ίνες MaxForte-SoundPRO
Αναφέρεται στα υλικά της νέας γενιάς. Είναι ένα υλικό απορρόφησης ήχου με πάχος 12 mm με ινώδη δομή. Εύκολο στο κόψιμο, εύκαμπτο.
- Σε δομές χωρίς πλαίσιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μόνωση θορύβου οροφών με πολύπλοκες διαφορές ανακούφισης και ύψους.
- Σε πλαίσιο – λειτουργεί ως στρώμα απόσβεσης μεταξύ του στρώματος και του σκυροδέματος της οροφής.
Ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι μειώνει τον θόρυβο κατά τη χρήση αργιλοπυριτικών ινών κατά 3-4 φορές.
Ηχομονωτικές μεμβράνες
Αυτή είναι μια κατηγορία ελαστικών υλικών με λεπτό ρολό. Η μεμβράνη SoundGuard έχει πάχος έως 4mm, το Tecsound έχει πάχος 1,4 έως 2,6mm. Κατασκευασμένο από συνθετικά πολυμερή με μεταλλικά υλικά πλήρωσης.
Διακρίνονται από συμπαγές βάρος και υψηλή πυκνότητα, γεγονός που καθιστά δυνατή τη διατήρηση των ηχητικών κυμάτων στη δομή του καμβά. Με εγκατάσταση χωρίς πλαίσιο, είναι κολλημένα απευθείας στην οροφή ή στην γυψοσανίδα και στη συνέχεια στερεώνονται στην οροφή. Με τη μέθοδο πλαισίου ηχομόνωσης της οροφής, χρησιμοποιήστε τη δεύτερη επιλογή.
ThermoZukoIzol (TZI)
Είναι ένα ύφασμα με πάχος 9 έως 14 mm από γυαλί με βελόνα, σφραγισμένο σε spunbond. Αυτό το υλικό ρολού χρησιμοποιείται συχνά σε ένα διαμέρισμα κάτω από μια τεντωμένη οροφή και βοηθά στην επίλυση του ζητήματος της εμφάνισης "εφέ τυμπάνου".
Ηχομόνωση triplex Soundline-dB
Σύμφωνα με την τεχνολογία κατασκευής, πρόκειται για φύλλα από ίνες γύψου που στερεώνονται μαζί με τη βοήθεια ενός ελαστικού στεγανωτικού. Χρησιμεύει για δομές πλαισίου επένδυσης.
Όσον αφορά την ηχομόνωση, αντικαθιστά δύο στρώματα γυψοσανίδας, αλλά ταυτόχρονα κερδίζει σε πάχος. Το triplex είναι μόνο 16,5 mm και το στρώμα GCR + GCR είναι 25 mm. Το Soundline μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξωτερική επένδυση οροφών χωρίς πλαίσιο. Χρησιμεύει επίσης ως βάση για υλικά φινιρίσματος..
Τεχνολογία συσκευών
Όταν επιλέγετε μια ηχομόνωση οροφής, λάβετε υπόψη τον βασικό κανόνα: στην ηχομόνωση "πίτα" στρώματα υλικών απορρόφησης φωτός ήχου (πλάκες ορυκτοβάμβακα, μεμβράνες) με στερεά στοιχεία που αντανακλούν τον ήχο (GVL, ακουστικό triplex) πρέπει να εναλλάσσονται. Διαφορετικά, η αποτελεσματικότητα της δομής ηχομόνωσης θα τεθεί σε κίνδυνο..
Επίσης, ουσιαστικό ρόλο παίζει η παρουσία ενός διακένου αέρα μεταξύ των στρωμάτων της ψευδοροφής και η απουσία ηχητικών γεφυρών. Η στεγανότητα της δομής επιτυγχάνεται με τη χρήση αποσβεστήρων κραδασμών, υλικών απόσβεσης και στόκων.
Εργαλεία και υλικά
Για να εκτελέσετε εργασίες εγκατάστασης ψευδοροφής με τα χέρια σας, προετοιμάστε τα ακόλουθα εργαλεία και αναλώσιμα.
Υλικά ηχομόνωσης – επιλέγονται ανάλογα με τη μέθοδο της ηχομόνωσης.
- Για συστήματα χωρίς πλαίσιο, ανταλλακτικά και αξεσουάρ, πλάκες απορρόφησης θορύβου, ηχομόνωση ρολού χρησιμοποιούνται. Το στρώμα φινιρίσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με γυψοσανίδα.
- Στα συστήματα πλαισίου, συχνότερα χρησιμοποιούνται ακουστικό ορυκτοβάμβακα, φύλλα γυψοσανίδας.
Υλικά για την τοποθέτηση του πλαισίου:
- Προφίλ αλουμινίου για επένδυση. Για εγκατάσταση περιμετρικά του δωματίου, ετοιμάστε ένα προφίλ οδηγού (NP), για το κεντρικό τμήμα του πλαισίου – οροφή (PP).
- Αναρτήσεις δόνησης για στερέωση του κιβωτίου προφίλ πλαισίου στην οροφή. Είναι δυνατός ένας συνδυασμός τυπικών αναρτήσεων με τακάκια δόνησης. Οι άμεσες αναρτήσεις επιτρέπουν την αφαίρεση 15-135 mm από το προφίλ από την οροφή (τυπικός βραχίονας ανάρτησης). Εάν θέλετε να χαμηλώσετε το πλαίσιο παρακάτω, επιλέξτε μια ανάρτηση άγκυρας (σύρμα, τράβηγμα).
- Αποσβεστήρας ή ταινία στεγανοποίησης – για την τοποθέτηση του προφίλ οδηγού στον τοίχο.
Εργαλεία μέτρησης:
- λέιζερ ή στάθμη νερού.
- μεζούρα, χάρακας.
Εργαλεία εγκατάστασης:
- τρυπητής;
- μαχαίρι κατασκευής για κοπή γυψοσανίδας, ηχομονωτικές σανίδες, ηχομόνωση ρολού.
- ψαλίδι για μέταλλο ή μύλος για κοπή προφίλ, σπάτουλα για φινίρισμα αρμών γυψοσανίδας – με ηχομόνωση πλαισίου.
Αναλώσιμα υλικά:
- αυτοκόλλητες βίδες για μέταλλο (LB, "κοριούς") για σύνδεση προφίλ.
- αυτοκόλλητες βίδες με κωνική κεφαλή για στερέωση γυψοσανίδας.
- για συστήματα χωρίς πλαίσιο – κόλλα, πείροι δίσκου ("μύκητες");
- στεγανωτικό που απομονώνει τους κραδασμούς.
Να είστε προσεκτικοί όταν εργάζεστε με υλικά που περιέχουν ορυκτές ίνες (ακουστικές πλάκες ορυκτών, ZIPS). Κατά την εγκατάστασή τους, είναι απαραίτητο να προστατεύσετε τα αναπνευστικά όργανα με αναπνευστήρα..
Οδηγίες βήμα προς βήμα
Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση της ψευδοροφής, βεβαιωθείτε ότι η φέρουσα ικανότητα των πλακών δαπέδου. Η ποιότητα της ηχομόνωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της οροφής..
Προετοιμασία οροφής:
- Αφαιρέστε το χαλαρό χρώμα, τα χαλαρά κομμάτια γύψου, σφραγίστε τις ρωγμές με στεγανωτικό.
- Εάν υπάρχει μια διαμπερή τρύπα στον ανυψωτήρα θέρμανσης, γεμίστε τον με ρυμουλκό, γυάλινο μαλλί και γύψο. Μην χρησιμοποιείτε αφρό πολυουρεθάνης για μόνωση – αυτό δεν θα δώσει ηχομόνωση και θα αυξήσει μόνο τους κραδασμούς. Επιπλέον, ο αφρός θα στερεώσει τον σωλήνα στην οροφή (ο ανυψωτής πρέπει "Περπατήστε" με γραμμική διαστολή).
- Αντιμετωπίστε την επικάλυψη με αντιμυκητιασικό παράγοντα εάν είναι απαραίτητο.
Επιπλέον, η τεχνολογία εγκατάστασης θα εξαρτηθεί από την επιλεγμένη μέθοδο ηχομόνωσης της οροφής και τα ηχομονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτήν την περίπτωση..
Εγκατάσταση ηχομόνωσης πλαισίου:
- Χρησιμοποιώντας ένα επίπεδο, σημειώστε τις θέσεις εγκατάστασης του προφίλ κατά μήκος της περιμέτρου των τοίχων. Η απόσταση από την οροφή καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη το πάχος του κέικ ηχομόνωσης.
- Σημειώστε τη στερέωση του πλαισίου στην οροφή. Η απόσταση μεταξύ των προφίλ είναι συνήθως 400-600 mm. Σημειώστε τις θέσεις για την εγκατάσταση βάσεων δόνησης, ο αριθμός τους εξαρτάται από το φορτίο στο πλαίσιο.
- Κόψτε τα προφίλ. Το μήκος του προφίλ οροφής πρέπει να είναι 10 mm μικρότερο από το πλάτος του δωματίου.
- Κολλήστε τα προφίλ οδηγών (NP) με ταινία απόσβεσης κραδασμών απόσβεσης για να αποκλείσετε την άκαμπτη επαφή του μετάλλου με το σκυρόδεμα του τοίχου. Διορθώστε τα σύμφωνα με τα σημάδια στον τοίχο.
- Τοποθετήστε την ανάρτηση δόνησης, στερεώστε τα προφίλ οροφής (PP) σε καθένα από αυτά με τέσσερις βίδες αυτοεπιπεδώματος. Κατά τη διαδικασία της εργασίας, βεβαιωθείτε ότι η στερέωση είναι σωστή. Τα άκρα των προφίλ οροφής πρέπει να μπουν στο προφίλ οδηγού.
- Γεμίστε το πλαίσιο με ηχομονωτικό υλικό – πάνω από τα προφίλ στην οροφή ή στο χώρο μεταξύ τους. Επιπρόσθετα στερεώστε το στρώσιμο υλικό λυγίζοντας τις κρεμαστές άκρες των κρεμαστών προς τα πάνω. Στα σημεία όπου τα σύρματα εξάγονται στον ορυκτοβάμβακα, κόψτε το σταυρωτά και τραβήξτε τα σύρματα έξω.
- Κλείστε την οροφή με φύλλα GVL 10 mm χρησιμοποιώντας βίδες αυτοεπιπεδώματος με βήμα προσάρτησης 150 mm. Γεμίστε τα κενά με στεγανωτικό κραδασμών.
- Το επόμενο στρώμα είναι η εγκατάσταση μιας γυψοσανίδας 12,5 mm σε απόσταση με τις ραφές των φύλλων του πρώτου στρώματος. Ο συνδυασμός ινών γύψου και γυψοσανίδας μπορεί να αντικατασταθεί με ένα στρώμα ηχομονωτικού πολυστρωματικού γυαλιού Soundline-dB.
- Σκουπίστε τα κενά μεταξύ των σεντονιών.
Εγκατάσταση ηχομόνωσης χωρίς πλαίσιο θορύβου:
- Ισοπεδώστε το επίπεδο της οροφής με γύψο, ασταρώστε την επιφάνεια για να αφαιρέσετε τη σκόνη.
- Ξεκινήστε να τοποθετείτε την ηχομόνωση από τον εξωτερικό τοίχο, ενώ τα υλικά είναι σφιχτά προσαρμοσμένα μεταξύ τους στις αρθρώσεις. Οι εκκαθαρίσεις θα μειώσουν όλες τις εργασίες στο μηδενικό αποτέλεσμα.
- Κατά την εγκατάσταση υλικών ρολού, εφαρμόστε κόλλα στην οροφή. Θα είναι πιο βολικό να το κάνετε αυτό με κόλλα αερολύματος. Ξεκινήστε να κυλάτε αμέσως το ρολό, πιέζοντας το υλικό σταθερά στην οροφή. Οι άκρες των λεπτών καμβάδων επικαλύπτονται. Οι ακουστικές μεμβράνες στη συνέχεια κόβονται προσεκτικά για να σχηματίσουν μια ομοιόμορφη άρθρωση. Ο δεύτερος τρόπος είναι να κολλήσετε τη μεμβράνη σε ένα φύλλο γυψοσανίδας και να εγκαταστήσετε τα πάνελ που προκύπτουν..
- Κατά την τοποθέτηση ηχομονωτικών σανίδων και πάνελ σάντουιτς, εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα κόλλας στο υλικό χρησιμοποιώντας οδοντωτή σπάτουλα. Πιέστε την πλάκα σταθερά στην οροφή, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη στερέωση των άκρων. Τα πάνελ ZIPS δεν χρειάζονται προκαταρκτική κόλληση.
- Αφού στεγνώσει η κόλλα (μετά από 3-6 ώρες), στερεώστε επιπλέον τα υλικά στην οροφή χρησιμοποιώντας πείρους δίσκου. Η εμβάθυνση του υλικού στην οροφή πρέπει να είναι τουλάχιστον 50-60 mm. Ο αριθμός των συνδετήρων εξαρτάται από το μέγεθος του υλικού, αλλά τουλάχιστον 5 τεμάχια ανά στοιχείο (στις γωνίες και στη μέση).
- Εάν οι σανίδες από ίνες χρησιμοποιήθηκαν ως μονωτικό υλικό κάτω από την τεντωμένη οροφή, πρέπει να καλύπτονται με γυψοσανίδα ή υλικό φραγμού ατμών. Κολλήστε τους αρμούς με ταινία κατασκευής. Αυτό θα αποτρέψει τις ίνες να πέσουν πάνω στο ύφασμα και να πέσουν στις σχισμές φωτός..
Έτσι, όταν επιλέγετε τον τύπο ηχομόνωσης κατά την επισκευή, ξεκινήστε από τα χαρακτηριστικά των δαπέδων του δαπέδου στο διαμέρισμα. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, συνδυάστε ηχομονωτικά και ηχομονωτικά υλικά. Ένα κατάλληλα τοποθετημένο πλαίσιο ή σχέδιο χωρίς πλαίσιο θα σας προστατεύσει πλήρως από κάθε είδους ήχους από τους γείτονες παραπάνω.