Οι διατάξεις των σπιτιών και των διαμερισμάτων είναι διαφορετικές: μερικοί διακρίνονται από μεγάλους διαδρόμους, ανεξάρτητους χώρους διαβίωσης, οι τελευταίοι διακρίνονται από την παρουσία ενός δωματίου. Η δεύτερη επιλογή είναι πιο δύσκολο να κανονιστεί, αλλά ακόμη και με ένα σαλόνι, το περίβλημα μπορεί να είναι λειτουργικό, βολικό.
Τι πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την εγγραφή?
Το σαλόνι με τα πόδια διαφέρει από τη συνηθισμένη αίθουσα κυρίως με δύο (ή και τρεις) πόρτες αντί για μία. Ο αριθμός των θυρών επηρεάζει κυρίως την εργονομία, τη διάταξη των επίπλων: υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες στο δωμάτιο για τη θέση μεγάλων αντικειμένων – για παράδειγμα, ένας καναπές.
Λόγω του μεγάλου αριθμού ανοιγμάτων (τουλάχιστον 1 προστίθεται σε μία πόρτα + παράθυρο) – παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό του καθιστικού. Ο καθένας επιλέγει την αρχή του σχεδιασμού του για τον εαυτό του.
Για παράδειγμα, οι πόρτες τονίζονται σκόπιμα επιλέγοντας ένα χρώμα wenge για φωτεινούς τοίχους ή αντίθεση για έγχρωμους. Or το κρύβουν: έτοιμες κατασκευές από αόρατες πόρτες πωλούνται, κυριολεκτικά συγχωνεύονται με τον τοίχο.
Η πρώτη επιλογή σε αυτή την περίπτωση είναι πιο κατάλληλη για μεγάλα σαλόνια, η δεύτερη – για μικροσκοπικά. Οι μυστικές πόρτες δεν θα αποσπούν την προσοχή, διαιρούν οπτικά το χώρο.
Στη φωτογραφία υπάρχει ένας καναπές μεταξύ παράλληλων εισόδων
Δεδομένου ότι οι είσοδοι και οι έξοδοι επηρεάζουν την τελική διάταξη και η διακόσμηση των παραθύρων εξαρτάται άμεσα από την τοποθέτηση των επίπλων, σας συμβουλεύουμε να σχεδιάσετε πρώτα ένα σαφές σχέδιο του δωματίου, μόνο στη συνέχεια να επιλέξετε τη διακόσμηση. Δηλαδή, έχοντας βάλει έναν καναπέ ή ένα γραφείο κάτω από το παράθυρο, θα πρέπει να εγκαταλείψετε τις μακριές κουρτίνες υπέρ των ρωμαϊκών κουρτινών, των περσίδων.
Στη φωτογραφία είναι μια αίθουσα με ψηλά ταβάνια
Χαρακτηριστικά της διάταξης για τη θέση των θυρών
Για να εξοπλίσετε ένα δωμάτιο με τα πόδια, πρέπει να καταλάβετε πού, σε ποια απόσταση βρίσκονται οι πόρτες. Συνολική επιλογή 3.
Πόρτες σε έναν τοίχο
Τυπική κατάσταση: το σαλόνι έχει 2 πόρτες, μία από τις οποίες είναι η είσοδος στην αίθουσα, η δεύτερη είναι μια πύλη στην κουζίνα ή στο διπλανό υπνοδωμάτιο. Πλεονεκτήματα διάταξης:
- Απομένουν 3 δωρεάν τοίχοι, γεγονός που διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες επίπλωσης.
- το κενό μεταξύ των εισόδων είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να τοποθετήσετε ένα τζάκι, τηλεόραση, επίπεδα αντικείμενα χωρίς να χρησιμοποιείτε χρήσιμο χώρο.
Εάν υπάρχει μια κουζίνα χωρίς αέριο πίσω από τη μία πόρτα και ένας διάδρομος πίσω από την άλλη, εγκαταλείψτε εντελώς τους πίνακες, αφήνοντας μόνο τα κουτιά. Εξοικονομήστε χώρο στο δωμάτιο δημιουργώντας το αποτέλεσμα ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου ακόμη και σε ένα μικρό σαλόνι.
Όταν μία από τις εισόδους οδηγεί στην κρεβατοκάμαρα, όπως συμβαίνει συχνά στους Χρουστσόφ, δεν μπορείτε να αρνηθείτε το φύλλο της πόρτας.
Στη φωτογραφία, ένα δωμάτιο με τζάκι
Πόρτες σε παρακείμενους τοίχους
Μπορείτε να θεωρήσετε τον εαυτό σας τυχερό εάν τα ανοίγματα του δωματίου περνούν κοντά το ένα στο άλλο, καταλαμβάνοντας μόνο μία γωνία. Δεν λαμβάνεται υπόψη στην ανάπτυξη του σχεδιασμού, διακοσμώντας τον ελεύθερο χώρο με ένα βάζο δαπέδου ή πίνακες στον τοίχο..
Όταν υπάρχει λίγο περισσότερος χώρος από ό, τι για ένα βάζο, εγκαταστήστε μια ταπετσαρία πολυθρόνας με μια λάμπα δαπέδου, καρφώστε ένα ράφι με βιβλία – ένας άνετος χώρος ανάγνωσης είναι έτοιμος.
Μια λιγότερο εργονομική επιλογή – τα ανοίγματα κόβονται στο κέντρο των τοίχων ή στις μακρινές γωνίες των παρακείμενων χωρισμάτων. Για να νικήσετε μια τέτοια διάταξη, χρησιμοποιείται διαγώνιος ζωνισμός – βάζουν έναν καναπέ σε μια γωνία, στη δεύτερη έχουν οποιαδήποτε ζώνη – για εργασία, ανάγνωση, αθλήματα. Κρεμάστε την τηλεόραση σε αγκύλες σε τοίχο ή οροφή.
Πόρτες σε απέναντι τοίχους
Μεγάλη σημασία, πάλι, είναι η τοποθεσία σε σχέση μεταξύ τους. Όταν οι πόρτες είναι εγκατεστημένες απέναντι στον μακρινό τοίχο, οι άλλες 3 πλευρές χρησιμοποιούνται για τη διάταξη επίπλων. Τοποθετήστε διακόσμηση (πίνακες ζωγραφικής, ταπισερί) ή τηλεόραση στην επιφάνεια μεταξύ των εισόδων.
Σπουδαίος! Κατά την εγκατάσταση ενός τηλεοπτικού συστήματος μεταξύ εισόδων, να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι τα μέλη της οικογένειας μπορούν να περιπλανηθούν στο διαμέρισμα, παρεμβαίνοντας στην προβολή.
Τα απέναντι ανοίγματα στο κέντρο των τοίχων λειτουργούν ως μια φυσική τεχνική ζωνών, χωρίζοντας το σαλόνι με τα πόδια στο μισό. Απομένει να επιλέξετε ποια πλευρά θα τοποθετήσετε ταπετσαρισμένα έπιπλα με τραπεζάκι σαλονιού για συναντήσεις με φίλους και ποια πλευρά – χώρο εργασίας ή τραπεζαρίας.
Στη φωτογραφία υπάρχει μια αίθουσα διέλευσης χωρίς πόρτες
Επιλογές χωρισμού δωματίων
Ο σχεδιασμός ενός δωματίου σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνει τη διαίρεσή του σε λειτουργικές ζώνες. Στο σαλόνι, υπάρχει πάντα χώρος για χαλάρωση (καναπές, χώρος τηλεόρασης), τα υπόλοιπα προστίθενται ανάλογα με τις ανάγκες: επιφάνεια εργασίας, τραπεζαρία, αίθουσα παιχνιδιών για ένα παιδί, αθλητικός χώρος για γονείς.
Σκεπτόμενοι την κατάσταση, το κύριο πράγμα πρέπει να ληφθεί υπόψη: τα αντικείμενα δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στην άνετη μετακίνηση μεταξύ των δωματίων. Για να καταλάβετε πού να αφήσετε το πάτωμα ελεύθερο, πηγαίνετε στην αίθουσα από το διάδρομο, πηγαίνετε στο δωμάτιο – η συντομότερη διαδρομή πρέπει να ληφθεί υπόψη στη διάταξη των επίπλων.
Σε ένα σαλόνι με ανοίγματα σε απέναντι τοίχους, αυτό το μονοπάτι θα γίνει μια διαχωριστική γραμμή (αν τρέχει κατά μήκος ενός μέρους του και όχι στην άκρη). Σε άλλες περιπτώσεις, τουλάχιστον θα καταλάβετε ποιος χώρος του δωματίου παραμένει ελεύθερος, θα μπορείτε να τακτοποιήσετε έπιπλα, στηριζόμενοι στις υπάρχουσες γνώσεις.
Στην εικόνα είναι ένα σαλόνι σε ένα ιδιωτικό σπίτι
Πώς να τακτοποιήσετε τα έπιπλα?
Το σαλόνι με τα πόδια δεν πρέπει να είναι ακατάστατο, ειδικά για μικρά δωμάτια: επομένως, επιλέξτε πολυλειτουργικά προϊόντα. Για παράδειγμα, μεταμορφωτικό τραπέζι αντί για καφέ, πτυσσόμενο τραπέζι φαγητού για τους επισκέπτες. Or ένας αρθρωτός καναπές αντί για ένα σετ ταπετσαρισμένων επίπλων.
Η διάταξη για τα δωμάτια διέλευσης επιλέγεται ιδιωτικά: το κύριο πράγμα είναι ότι η τελική εικόνα φαίνεται αρμονική, ούτε μια λεπτομέρεια δεν παρεμβαίνει στην ελεύθερη κίνηση.
Ιδέες σχεδίασης
Το να έχετε ένα δωμάτιο μέσα στο σπίτι δεν χρειάζεται να απελπίζεστε! Χρησιμοποιήστε μερικές χρήσιμες συμβουλές σχεδιασμού για να παίξετε με αυτήν τη λειτουργία:
- Δώστε προτίμηση στα συρόμενα ή πτυσσόμενα σχέδια – απαιτούν λιγότερο ελεύθερο χώρο από τα εσώρουχα.
- Φτιάξτε μια ντουλάπα γύρω από την είσοδο. Αποθηκεύστε οτιδήποτε στα πλαϊνά τμήματα, στον ημιώροφο, από βιβλία έως ρούχα.
- Επιλέξτε λευκά είδη με γυάλινα ένθετα για μικρά σαλόνια. Φαίνονται πιο ελαφριά, πιο αέρινα από τους κωφούς.
- Αγοράστε πόρτες στο χρώμα των τοίχων ή κάντε μια μυστική δομή για να μην χαλάσετε τη διακόσμηση του δωματίου.
Η οργάνωση ενός δωματίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακολουθήστε αποδεδειγμένες συμβουλές για να δημιουργήσετε ένα έξυπνο σχέδιο!